Skip to content

Bærum sykehus tar i bruk KI – en norsk pionér

Fra og med tirsdag vil kunstig intelligens (KI) spille en fast rolle i bildediagnostikk, legevakt og akuttmottak ved Bærum sykehus. Etter vellykket testing og nøye validering, er KI nå godkjent for bruk, skrives det i en sak av Dagens Medisin.

Her på Bærum sykehus skal man få svar i løpet av ett til to minutter etter at bildene er tatt.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB

Artikkel: Redaksjonen, EHiN
28. august, 2023


Svar på 1-2 minutter

Pasienter med mistanke om brudd sendes til sykehuset for røntgen. Så skal det tolkes og vurderes, og det skal konkluderes om det er brudd eller ikke brudd.

Hege Frostad Dahle, avdelingsleder i kommunikasjonsavdelingen ved sykehuset, understreker at bruk av kunstig intelligens vil akselerere bildediagnostikken betydelig. Tidligere har pasienter ventet i timer for at leger skal kunne tolke røntgenbilder. Med kunstig intelligens vil denne prosessen nå kunne fullføres på 1–2 minutter. Dette har potensial til å revolusjonere pasientforløpet for rundt 14 000 pasienter årlig på Bærum sykehus.

Dette innovative initiativet plasserer Bærum sykehus som pioner i Norge når det gjelder bruk av kunstig intelligens i pasientbehandling. Fire andre sykehus innenfor Vestre Viken helseforetak vil følge etter, og erfaringene som samles vil danne grunnlag for en fremtidig implementering i hele Helse-Sør Øst.

Erstatter ikke menneskene

Selv om kunstig intelligens spiller en viktig rolle i rask diagnose, vil ikke menneskelig kompetanse bli erstattet. Dahle forklarer: “Dette er et støtteverktøy for våre ansatte. Alle bilder blir kvalitetssikret av våre fagfolk dagen etter.”

I første omgang vil kunstig intelligens analysere røntgenbilder av mindre frakturer. Ved påvisning av brudd vil pasientene bli henvist til akuttmottaket for videre oppfølging.

Artikkel hentet fra Dagens Medisin

Scroll To Top