Kunst som bro mellom fantasi og e-helse
Tegneren Lisa Lanterno tror kunstsektoren kan hjelpe helsesektoren til å fantasere og drømme større. Les om hva som inspirerer henne i møtet med en mer digitalisert verden.
Artikkel: Redaksjonen, EHiN
Dato: 26. oktober, 2023
Kan du fortelle oss litt om deg selv og din bakgrunn som tegner?
– Jeg er en allsidig skaper drevet av nysgjerrighet, kreativitet og livslang læring. Jeg lærer best visuelt, så jeg har alltid tegnet, men frem til for bare noen år siden jobbet jeg mest med skriftlig kommunikasjon. Etter en rekke innovasjons- og digitaliseringsprosjekter, både i næringslivet og offentlig sektor, innså jeg hvor effektivt det var å også tegne ting for å forklare eller avklare. Det er noe spennende som skjer når tanker og ideer får en mer fysisk og taktil form.
Hva inspirerer deg til å tegne? Finnes det bestemte temaer eller stiler du foretrekker?
– Jeg jobber hovedsakelig med noe som kalles live scribing, eller visuell fasilitering, som er en rask og prosessfokusert tegnestil. Live scribing handler ikke nødvendigvis om at det er pent, men om å destillere tanker og ideer til klare og konsise budskap som gir gjenklang hos folk. Jeg blir stimulert av den kognitive utfordringen det er å bearbeide informasjon til kommunikasjon. Når du har samlet nok innsikt, får du til slutt et mønster og et helhetsbilde. Kort sagt liker jeg å formidle konsepter på en klar og konsis måte.
– Et fantastisk eksempel som jeg er inspirert av er designbyrået The New Division sitt arbeid med å tydeliggjøre FNs 17 verdensmål. De gjorde en tykk, tung bunke med papir som var vanskelig å forstå til det visuelle symbolspråket vi kjenner i dag.
Tegning kan være en veldig personlig uttrykksform. Hva håper du at folk føler eller tenker når de ser dine verk?
– Jeg håper at stilen min og mine ustabile linjer/”wonky scribbles” får folk til å koble seg til og komme tilbake til det personlige, menneskelige og uperfekte. Live scribing har naturlig også et veldig kreativt DIY-preg rundt seg, som jeg håper inspirerer folk til å tørre å prøve nye, kanskje mer annerledes måter å jobbe eller takle problemløsning på. Jeg elsker å lage nye mentale bilder som hjelper mennesker til å se nye perspektiver, forbindelser og kontekster – helst med litt humor.
Kan du dele noen av dine prosjekter eller kunstverk som du er spesielt stolt av eller som har en spesiell betydning for deg?
– Noe jeg liker å tegne er bilder av spekulativ fremtid, og hva ulike teknologier kan bety i hverdagen vår. I en periode var jeg veldig fascinert av droner og hva vi potensielt vil se av bruksområder for dem i fremtiden. Leker du litt med ideen, kan kanskje droner holde et regntrekk over hodet, bære matposene dine eller hvorfor ikke gå tur med hunden din? Kanskje blir det et like vanlig syn i fremtiden som en som kjører forbi på en elektrisk sparkesykkel i dag.
Har du noen kommende prosjekter eller planer du vil dele? Hva kan vi forvente fra deg i fremtiden?
– Et spennende prosjekt jeg er med på akkurat nå handler om cross-innovation, d.v.s. tverrsektorielle samarbeid mellom virksomheter og mer uventede partnere, som skapere. Så langt har det generert mange nye, interessante diskusjoner, perspektiver, spørsmål og ideer. Jeg har stor tro på at kulturelle og kreative næringer (KKN) har mye mer å tilby andre sektorer enn bare å holde seg bak lukkede atelier- eller studiodører. De neste årene ønsker jeg å fortsette med nettopp dette, å innovere i grenselandet mellom teknologi, kunst og samfunn.
På EHiN 2023 skal du bruke dine kunstneriske evner til å utforske eller uttrykke ideer knyttet til e-helse eller digital helse. Kan du dele noen tanker om hvordan du ser på forholdet mellom kunst og teknologi i helsesektoren?
– Det passer fint, og jeg gleder meg veldig til å lytte og fange de innsamlede tankene, ideene og refleksjonene på årets EHiN-konferanse. Nylig hørte jeg et tankevekkende sitat som antydet at hvis teknologi hjelper oss å overleve, så kan kunst være grunnen til at vi ønsker å leve.
– Personlig er jeg veldig spent på at vi begynner å legitimere kunstens nyttevirkninger takket være bl.a. forskning innen nevroestetikk og nevrodesign, som utforsker hva som skjer i oss mennesker når vi opplever og omgir oss med kunst. Når kunst og estetikk får et språk og en terminologi, tror jeg det vil få større prioritet når vi designer fysiske og digitale miljøer og opplevelser i helsesektoren, ikke minst gjennom UX-design for å gjøre form, administrasjon og rapporteringstjenester bedre.
– I et større perspektiv er vi for tiden inne i noe som noen beskriver som “crisis of imagination”, «en fantasikrise». Her tror jeg kunstsektoren kan hjelpe helsesektoren til å fantasere og drømme større, og proaktivt male et felles fremtidsbilde av hva vi faktisk ønsker oss.
– Denne typen ting får meg til å ta en penn og blokk for å begynne å skissere!
Kom og snakk med Lina Lanterno på EHiN 2023. Du finner henne i utstillingshallen hvor hun illustrerer og formidler med kreativitet og en sterk penn, tema innen e-helse.