Skip to content

Tonnie – robotoen med arbeidskontrakt

Saken er hentet fra Dutch Health Hub

Fred Pijls påstår at “hvis alle antar at de sosiale robotene har en arbeidskontrakt akkurat som deres menneskelige kolleger, skapes en annen dynamikk”.

Sosiale roboter i helsevesenet er ikke noe nytt, men Tonnie er en pionér innen kategorien robot med arbeidskontrakt.

Roboter i helsevesenet møter ofte motstand, men det er høyst nødvendig å sette sosial innovasjon først, mener Fred Pijls. Omsorgsroboten Tonnie er et resultat av det såkalte Beta-programmet til selskapet Robot Ctrl . I dette programmet blir roboter ikke lenger sett på som maskinvare, men mer som fullverdige ansatte ved helseinstitusjonen. “Som alle ansatte, gir Tonnie et viktig bidrag til mennesker med psykiske sårbarheter,” sier Lianne Verbruggen, behandlingsdirektør ved Huize Padua og klinisk psykolog.

Kontrakten er dels symbolsk, men samtidig er den et forsøk på å endre vårt syn på omsorgsroboter. Kontrakten har to formål. På den ene siden ønsker GGZ Oost Brabant å rette oppmerksomheten mot personalmangelen i helsevesenet og foreslå en tilsvarende løsning. På den annen side tjener kontrakten til å endre støtten og forståelsen av sosiale roboter i organisasjonen.

Roboter har vist seg noen ganger å være for kompliserte, for tidskrevende eller på en annen måte ikke var tilfredsstillende til bruk. Måten Tonnie jobber på som fullverdig ansatt ved GGZ bør bidra til langsiktig samarbeid. Roboten skal gjøre det enklere for kunder og ansatte uten å skape ekstraarbeid. Ifølge Pijls er gode forberedelser avgjørende for dette. «Vi introduserte Tonnie først for forskjellige kolleger i et år og forberedte Tonnie sammen med organisasjonen til å begynne å jobbe med kunder. For både Tonnie og kollegene hans er dette en læringskurve som er nødvendig for å sikre at en sosial robot ikke havner i skapet.»

Oversatt og skrevet av Cora Schreurs

Scroll To Top