Felles nordiske digitale løsninger

Eksempler fra helsesektoren – hvordan bygger man digitale løsninger og hvordan tar man ut gevinster av investeringer.

Her er eksempelet fra Norge, Danmark og Sverige.


Felles Nordiske løsninger
v/Henrik Møller, Medlem af Folketinget, Socialdemokratiet

I Nordisk Råd, Utvalget for Vekst og Utvikling i Norden, er det lagt fram et forslag om å opprette et organ for felles nordiske løsninger. Organet skal ha som mål å fremme standardisering og åpne grensesnitt for digitale systemer, utviklet for ulike behov i de nordiske landene. Dermed vil organet søke å øke integrasjonen og fjerne utilsiktede grensehindre mellom våre nordiske land. Henrik Møller, som er medlem av Presidiet i Nordisk Råd, vil gjennom sitt innlegg tegne et bilde av visjonene i forslaget.


Oslo kommune og gevinstrealisering – hvordan får man investeringen tilbake

Arne-Vetle Gulliksen, Sopra Steria og Finn Gustav Skofteland, Prosjektleder kvalitet og utvikling i Sykehjemsetaten

Oslo kommune implementerer ny teknologi og endrer arbeidsmåtene på både sykehjem og helsehus. Hvordan har det vært jobbet for å kunne redusere kostnader på nattbemanning og overføre flere varme hender til dag og pleie. Oslo kommune vil dele erfaringer om hva som kreves av ledelse, kommunikasjon, prosessforståelse og hardt gevinstarbeid for å sikre at nye arbeidsmåter tas i bruk. Prosjektet har innført det nye systemet på åtte institusjoner i første runde og tilrettelagt for utrulling på inntil 20+ institusjoner.

Gevinstene vil realiseres både for de ansatte, for pasient/beboer og for institusjon og virksomhet som helhet. De største økonomiske gevinstene er knyttet til realiseringen av nye arbeidsmåter på nattarbeid. Dette introduserer en større endring med reduksjon i behovet for antallet som jobber på natt. I første fase med utrulling på fire langtidshjem vil det realiseres betydelige årlige gevinster, og i neste fase vil det realiseres gevinster ved ytterligere 8 langtidshjem.

Gevinstene vil gi årlig effekt. Deler av gevinsten vil anvendes til økning i driftskostnader og deler av gevinsten vil omprioriteres til annen høyere prioriterte aktiviteter, feks ansettelse av digitale konsulenter ved sykehjem osv. 


Hur kan vi ta reda på vad vi skall prioritera?
v/Helle Sörensen

För att möte den demografiska utmaning med ökad antal äldre och en minskad arbetsstyrka behöver kommuner ställa om sina arbetssätt. En del i pusslet är att nyttja digital teknik där det är möjligt – men vart skall vi börja och hur vet vi vad som har stört potential för just vår kommun eller verksamhet? På SKR Kompetenscenter välfärdsteknik arbetar vi sedan nästan två år tillbaka med att stötta kommuner i att ta fram en försörjningsstrategi for välfärdsteknik inom området hemtjänst. Vi stöttar kommunerna i att kartlägga, matcha och analysera som underlag för ledning att prioritera arbetet framåt. I Östersunds kommun har vi gjort detta arbete och på så sätt fått underlag för vårt beslut att prioritera läkemedelsautomater som första steg. Erfarenheter visar att en tydlig prioritering är viktigt i det vidare arbete med både nyttorealisering och förändringsledning…


TBA tittel
v/Randi Jørgensen, KMD Nexus

Denne sesjonen er i samarbeid med Sopra Steria og KMD