Psykisk helse: Hvordan kan vi forebygge?

Gjennom dagen har vi satt psykisk helse i sentrum og diskutert temaer som samhandling, ungdoms psykiske helse og behandlingserfaringer. I denne sesjonen ønsker vi å samle trådene i en avsluttende samtale, der vi ser på hvordan digitaliseringen påvirker disse områdene, og hva vi kan ta med oss videre. La oss oppsummere dagens viktigste innsikter og diskutere hvordan vi best kan bruke teknologi til å styrke psykisk helse i praksis. Her tar vi for oss hvordan vi kan forebygge og hjelpe mennesker i vanskelige faser i livet, og hvordan teknologi kan brukes for å styrke psykisk helse.


Livshendelsen Dødsfall og arv – Kan den bidra til mindre sykefravær og uførhet?
v/ Bredo Swanberg, Digdir.
Når en nær og kjær dør er det mange oppgaver de etterlatte må ordne opp i. Mange er i dyp sorg og sliter med å ordne opp i alt som må gjøres fordi sorgen gjør at de opplever psykisk uhelse.
Gjennom innsiktstarbeid i livshendelsen Dødsfall og arv vet vi at alle disse oppgavene bidrar til å gjøre en vanskelig periode i livet enda verre for mange. Ved å forenkle mange av oppgavene tror vi at vi kan bidra til mindre psykisk belastning i sorgperioden og kanskje også kunne bidra til reduserte sykemeldinger og uførhet.


Digitale løsninger for bedre helse
v/Lise Solberg Nes, Oslo universitetssykehus/Universitetet i Oslo/Mayo Clinic Minnesota

Digitale løsninger kan bidra til bredding av anerkjente behandlingsmetoder, og det finnes nå gode, evidensbaserte digitale løsninger med fokus på psykisk helse i Norge. Det finnes også solide, forskningsbaserte digitale løsninger som kan være til støtte for mennesker i møte med akutte og langvarige somatiske sykdommer. Men kjenner helsepersonell og pasienter i Norge til disse løsningene? Om man får en kreftdiagnose er det naturlig å føle seg sårbar og bekymret, og sykdommen går gjerne ut over både fysisk og psykisk helse. Hvordan får man da vite om gode digitale støtteverktøy som kan hjelpe i akkurat den situasjonen? Eller om man lever med langvarige smerter, hvordan vet man at man kan finne støtte i en krevende hverdag gjennom eksisterende, trygge digitale løsninger? I et geografisk langstrakt land med dagens og fremtidens helsetjenester under press er enkel og synlig tilgjengeliggjøring av evidensbaserte, brukersentrerte digitale helseløsninger blitt en nødvendighet.


Digitalisering som vei til demokratisk psykisk helsehjelp
v/Kaja Asbjørnsen Betin, Lovisenberg sykehus

Digitalisering av psykisk helsehjelp er lik demokratisering av psykisk helsehjelp, fordi digitalisering hjelper oss med å tilgjengeliggjøre forskningsbasert kunnskap og virksomme tiltak. Digitalisering har med andre ord et betydelig forebyggende potensiale. Hva skal til for at vi skal klare å utnytte teknologien til det bedre for oss mennesker, og hvilke fremmere og hemmere bør vi være oppmerksomme på?


Moderator: Lars Lien, Leder i Norsk psykiatrisk forening