Veien til mer utadrettede helsetjenester – innovasjon og erfaringer fra tre regioner

Digitalisering og bruk av ny teknologi gjør det mulig å flytte helsetjenester nærmere pasienten, og utfordrer helsetjenesten til å tenke nytt om behandlingsforløp. I denne sesjonen deler helsepersonell fra Akershus, Finnmark og Nordland av sine erfaringer om digitalisering av helsetjenester, om samarbeid mellom aktørene i helsetjenesten og hvordan virksomhetene jobber for å forbedre våre helsetjenester. Bli med på en inspirerende diskusjon om fremtidens helsetjenester.


Ahus hjemme – veien til mer utadrettede spesialisthelsetjenester
v/Tonje Holm Hjertaas og Bendik Westlund Hegna, Akershus universitetssykehus

Det er klare føringer på at mer av spesialistbehandlingen skal flyttes hjem, og at kommune og sykehus skal samhandle mer.

Ahus har i flere år holdt på med digital hjemmeoppfølging og mange tusen pasienter får denne tjenesten fra sykehuset i dag. De har også mange ambulerende tjenester, men det er lite samhandling og koordinasjon mellom disse tjenestene internt og eksternt. Nå starter et prosjekt som handler om å samle alle utadrettede tjenester under en paraply, samt videreutvikle disse tjenestene slik at flere pasienter kan få spesialisthelsetjenester der de er og i tettere samarbeid med kommunen.


Prosjekt Finnmark DHO – skaper nye digitale løsninger i Finnmark
v/Rolf-Ole Frantzen, Finnmarks sykehuset

Hvordan bruke mobile videobriller, digitale skjema og digitalt utstyr i små Finnmarkskommuner i samarbeid med andre helseaktører. Jobber og med prosjekt Finnmark DHO (Digital Hjemme Oppfølging), hvor vi også skal benytte utstyr som videobriller innen både ambulanse, lege og hjemmesykepleie. Dette for å flytte behandlingen nærmere der pasienten er. Vi omtaler det som en mobil e-poliklinikk med en egen grunnleggende utstyrspakke. Vil selvsagt og være oppfølging via andre DHO løsninger som skjema og utstyr.


Utvikling av digital hjemmeoppfølging i Nordland
v/Vibeke Tellmann, Bodø kommune

Bodø kommune, Nordlandssykehuset og kommunene i Vesterålen har i det nasjonale spredningsprosjektet for digital hjemmeoppfølging gjort seg erfaringer med hvordan man kan samhandle og samarbeide rundt felles pasienter med bruk av digital hjemmeoppfølging. Gjennom DHO-Nord har man jobbet med kompetanseheving, forankring og utvikling av hvordan man i fellesskap kan levere digital hjemmeoppfølging. Kom og hør om våre erfaringer og hvordan vi skal jobbe videre med utviklingen rundt Digital hjemmeoppfølging i Helsefellesskapet i Lofoten, Vesterålen og Salten.

Moderator: Bente Christensen, NSF