1 + 1 = 1
Kan et rockeband hjelpe oss å løse “eldrefloken”? Da må vi ha det gøy.
Dato: 6. august, 2024
Kommentar: Nard Schreurs, daglig leder i EHiN
Helt fra starten av tungrocken rundt 1970 har det blitt pekt på tre band som grunnleggere av musikkstilen. Led Zeppelin med sine lett psykedeliske riffer, Black Sabbath fra industribyen Birmingham med smågærne Ozzy Osbourne, og Deep Purple. Zeppelin står for “grooven”, Sabbath for den tunge underground metallyden, og Deep Purple for elleville soloer basert på høye individuelle ferdigheter på instrumentene sine.
Debatten om hvem av de tre som er “best” og “mest innflytelsesrik” har gått siden syttitallet, og er like meningsløs som uendelig. Fakta er at sistnevnte, Deep Purple, ga ut en ny skive i juli i år og er den eneste som fortsatt spiller. Fredag 2. august spilte de på Notodden Blues Festival, og dagen etterpå i pøsregn i Bergen.
Tre av dem startet i bandet i slutten av sekstitallet. Trommisen Ian Paice er 76, mens bassisten Roger Glover og sangeren Ian Gillan runder 80 år i 2025.
Gillan er på flere måter aktuell for Norge. Denne høsten går musikalen Jesus Christ Super Star av stabelen i Oslo, med Axel Hennie i rollen som Jesus. På det opprinnelige albumet fra 1970 ble Jesus sunget av nettopp Ian Gillan, som takket nei til en rolle i filmatiseringen fordi Deep Purple hadde sitt gjennombrudd med langspillplaten “Deep Purple in Rock”.
Det er sannsynlig at Hennie denne sommeren har hørt mange timer på Gillan til inspirasjon for sin rolle.
Nok om musikk.
Vi lever i en tid der pensjonsalderen settes opp, noe som for eksempel i et land som Frankrike fører til store demonstrasjoner. Likevel er rasjonale bak ganske opplagt. Vi blir eldre, og det koster å holde oss i drift stadig lengre etter vi har sluttet å jobbe. Dette gjelder både månedlige inntekter og flere langvarige helseproblemer.
Med dette er det skapt store fremtidige utfordringer for helsetjenestene som vi kjenner til. Manger eldre, færre yngre, færre som jobber som helsepersonell, for få ressurser å følge opp. Helt siden “Kåre Hagen-rapporten” i 2011 (NOU 2011: 11 Innovasjon i omsorg) har den endrede demografien preget norsk helsepolitikk. Helsepersonellkommisjonen bekreftet dette i rapporten “Tid for handling”, med budskapet om at helse- og omsorgssektoren ikke kan vokse, tross økende behov for tjenester.
Blant de mange mulige løsninger er det at vi jobber lenger, og er friskere i et mer forebyggende samfunn, en vei å gå.
Tidligere Senter for seniorpolitikk, som fra sommer 2024 heter Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv, skriver på sine nettsider:
“Vår felles velferd koster stadig mer. Samtidig som vi blir færre til å løse oppgavene og finansiere framtidens velferdssamfunn. Dette regnestykket vil ikke gå opp før erfarne arbeidstakere – som har lyst og mulighet – fortsetter lenger i arbeid.”
Målene til senteret er
- å synliggjøre eldre arbeidstakere (55+) som en viktig ressurs for norsk arbeidsliv
- at flere virksomheter innlemmer et seniorperspektiv i personalpolitikk og ledelse
- en økt forståelse i samfunnet for betydningen av at flere jobber lenger
Tilbake til Deep Purple. Hvordan går det seg til at mennesker på 78 fortsatt jobber intensivt? To konserter i Norge på to dager, en hviledag, så Sverige og Danmark, og deretter til USA der det spilles 8 konserter på 10 dager. Penger og ære kan ikke være en drivkraft lenger, av begge har de mer enn nok fra før.
For all del, dette bandet er langt fra unikt eller det første. Utallige andre musikere og kunstnere holder ut lenge etter den formelle pensjonsalderen, stort sett fordi de synes det er gøy.
Skal vi ha et samfunn der vi jobber lenger og holder oss lenger friske, må vi tilrettelegge for sykepleiere, barnehagelærere og andre viktige yrkesgrupper med
- større grad av fleksibilitet for eldre, både i antall timer og innhold i jobben
- at det skal være gøy å være på jobb – mer frihet til å velge egne oppgaver etter egne ferdigheter
- større grad av forebyggende helse – ikke vente til man blir syk. Her kan digitale verktøy hjelpe en god del.
- en annen tilnærming til helse, med mer fokus på å ha det bra og mindre på “sykdommer”
Da tror jeg de fleste av oss kan råkke et par år ekstra.
Deep Purples nye album, “=1”, finner du her på Spotify.