Skip to content

Inga Strümke; årets forskningsformidler

Inga Strümke fra NTNU har blitt tildelt Forskningsrådets formidlingspris for 2023. Hun mottar prisen for sitt fremragende formidlingsarbeid omkring kunstig intelligens.

Artikkel: Sunniva Balstad, skribent og kompetanseansvarlig i EHiN

17. november, 2023


Inga Strümke formidler med entusiasme, nyanse og engasjement. Foto: Mona Hauklid

Strümke, som har doktorgrad i partikkelfysikk og er førsteamanuensis ved NTNUs institutt for datateknologi og informatikk, har raskt blitt den fremste forskeren og formidleren innen kunstig intelligens i Norge.

Fredag fikk hun Forskningsrådets formidlingspris. Som begrunnelse for prisen fremhever juryen Strümkes engasjement både innen den faglige utviklingen av kunstig intelligens og hennes interesse for hvordan kunstig intelligens påvirker samfunnet. Hun bidrar aktivt i samfunnsdebatten rundt et komplekst forskningsfelt som har store konsekvenser for samfunnet som helhet.

Uredd rollemodell

Administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit roser henne som en framragende formidler og rollemodell som bidrar til å skape entusiasme omkring forskning og samfunnsspørsmål. Forskings- og utdanningsminister Sandra Borch gratulerer og understreker viktigheten av kunnskapsdeling og uredde forskere, skriver Forskningsrådet.

Juryen legger også vekt på Strümkes bidrag til en nyansert debatt om kunstig intelligens gjennom ulike kanaler. Hun har en omfattende formidlingsaktivitet bak seg, inkludert bestselgeren Maskiner som tenker.

Strümke har flere ganger deltatt på EHIN, senest i 2023 da hun snakket om Kunstig intelligens i helse: Fra konsept til praksis, med blant annet John Halamka, Ishita Barua og Klas Pettersen.

Som den 24. prisvinneren av Forskingsrådets formidlingspris stiller Strümke seg i rekken av flere anerkjente prisvinnere som blant annet Alexander Sandtorv (2022), Anne Spurkland (2021), Anne Sverdrup-Thygeson (2020), Audun Rikardsen (2019), Bjørn Samset (2018) og Henrik Svensen (2017).

EHiN gratulerer den dyktige og inspirerende prisvinneren!

Scroll To Top