Skip to content

Kvinner i helse kåret best i tech

Syvende året på rad kårer ODA-nettverk sammen med Abelia, Norges 50 fremste tech-kvinner. Flere av dem jobber med e-helse.

EHiN gratulerer Ida Susanna Fattah med utnevnelsen. Ida har vi mange år vært engasjert i EHiN, deltatt i programkomiteen og har vært moderator på de store EHiN-scenene.

Ida Susanna Fattah

Artikkel: Cora Schreurs, kommunikasjonsrådgiver i EHiN

9. mars, 2023


Formålet med kåringen er ifølge Abelia å bidra til å synliggjøre kvinner i tech-bransjen med den hensikt å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i Norge.

Kristine Bø
Torbjørg Vanvik

Tre av kvinnene utnevnt i den anerkjente kåringen er Ida Susanna Fattah, Kristine Bø og Torbjørg Vanvik, som alle tidligere har deltatt på EHiN. Kristine kjenner vi som prosjektleder i Helse Vest IKT, hvor hun jobber med digital teknologi. Ida er daglig leder og gründer i MedLytic, og har lang fartstid innen helsesektoren; både som assisterende kommuneoverlege, universitetslektor i samfunnsmedisin og i programkomiteen for Norges største e-helsekonferanse (EHiN). Også tidligere leder for Helseplattformen, Torbjørg Vanvik, er med på lista, men fratrådte torsdag 9. mars sin stilling.

Vi har tatt praten med Ida for å høre hva denne utmerkelsen har å si for kvinnerollen innen tech-bransjen, og hvordan hun ser på utviklingen av e-helse i Norge.

Hvordan føles det å ha blitt kåret til denne anerkjennelsen?

Det var helt surrealistisk og fantastisk – av 800 nominasjoner var en gründer av en teknologi-startup i helsesektoren blant de 50 damene som blir løftet frem som rollemodeller. Det å stå på scenen ved siden av Norges første teknologiprofessor Ingeborg Sølvberg (80 år gammel!), sikkerhetseksperter i Forsvaret og Norges Bank, forskere, utviklere og ledere var i seg selv en inspirerende opplevelse. Den største belønningen med denne kåringen er å få bli en del av et nettverk med helt rå damer.

Hvorfor er denne anerkjennelsen viktig?

Statistikken om kvinners posisjon i samfunnet er fortsatt skuffende. Vi savnes i lederroller blant de største selskapene, i styrerommene, og innen de mest innflytelsesrike stillingene i teknologisektoren på alle nivåer. Kvinnelige gründere og investorer er fortsatt altfor få. Men det blir bedre – det må bare skje mye, mye fortere. Slike kåringer er med på å vise hvor mange tech-damer vi er selv om vi statistisk sett er i mindretall. Å løfte frem rollemodeller inspirerer forhåpentligvis flere dyktige kvinner til å slå følge, og rose kvinnene og mennene som aktivt støtter dem på veien. 

Du har lang erfaring fra helsesektoren, og nå gründer av Medlytic – en dataanalyseplattform som sikrer bedre implementering og kontinuerlig forbedring av helse-IT. Hvordan ser du på utviklingen av e-helse i Norge?

Etter mange år er jeg fortsatt entusiastisk, men jeg har blitt mer utålmodig også. Jeg husker første gang jeg gikk ned trappene på Oslo Spektrum og inn i ehelse-universet. Det var på EHiN i 2017 mens jeg fortsatt var turnuslege. Jeg hadde vært helt uviten om alt – alle aktørene som jobbet med nye teknologiske løsninger både på sykehuset og i kommunene. Offentlige, private, ideelle. Jeg vandret rundt med vide øyne og full av håp for fremtiden. Det er så mange ting som må på plass for at innovasjonen skal nå frem til helsepersonell som sårt trenger de beste løsningene i hendene. Vi trenger bedre måter å samarbeide om nye løsninger, og mye høyere hastighet. Derfor har jeg valgt å vie min tid til å lage en plattform som faktisk sikrer at vi får mest mulig verdi ut av IT-løsninger for de som bruker dem og anskaffer løsningene, men også at vi gjør det så enkelt som mulig for de som lager løsningene å forbedre dem.   

Du har vært mange ganger på EHiN, hva betyr EHiN for deg?

For meg er EHiN først og fremst en møteplass der alle ildsjelene møtes for å minne hverandre om hvorfor det haster å gjøre noe med e-helse. Når jeg møter opp på EHiN er jeg innstilt på å bli utfordret og møte nye mennesker med hensikt å svare på spørsmålet “hva kan vi skape sammen for å gjøre helse-Norge bedre?”

Hva slags planer har du fremover i utformingen av teknologi i helse?

Jeg ønsker meg flere samarbeidspartnere i Medlytic! Leverandører av IT-løsninger som virkelig vil sikre at de tilpasser løsningene etter behovene på sykehus og i kommuner. Sykehus og kommuner som er fremoverlente og vil vise hvordan vi kan implementere og forbedre teknologi på en god måte.

Ser vi deg igjen på EHiN?

Så klart – og hvis jeg skal være tro mot tradisjon, så ser dere meg forhåpentligvis på scenen som vanlig!

Skrevet av Sunniva Balstad og Cora Schreurs

Scroll To Top