Takeaways fra Plattformdagene 2024
Temaet for årets konferanse var delt i tre hovedområder. Få frem erfaringer fra helsetjenesten i Midt-Norge, dele kunnskap fra forskning på datakvalitet og standardisert språk, og dele funn fra flere forskningsgrupper som har fulgt Helseplattformen tett de siste 10 år.





Bilder: EHiN
Artikkel: Cora Schreurs, EHiN
Dato: 12.06.2024
Plattformdagene 2024 ble avholdt i Trondheim, Helseplattformens hjemmebane, i samarbeid med EHiN og Helseplattformen. Konferansen startet med en velkomst fra Siri Berg, administrerende direktør i Helseplattformen, etterfulgt av presentasjoner som dekket tema som digitalisering i helsetjenestene, erfaringer fra implementeringen av felles journal på St. Olavs Hospital, og plattformbygging i Helse Vest.
Noen av erfaringene som har blitt delt:
- Ambulansetjenesten bruker Helseplattformen og erfarer at arbeidshverdagen har blitt enklere, mer tidsbesparende og tryggere for pasientene (fra presentasjonen til Solveig Lilleberg fra St. Olavs hospital)
- HelsaMi gir store muligheter for psykisk helsevern, med mange gode løsninger som muliggjør enklere kontakt med pasienter (fra presentasjonen til klinikksjef for psykisk helsevern Elin Ulleberg)
- Helseplattformen er et stort endringsprosjekt. Erfaringer som Helse Midt-Norge gjør nå gir kunnskap som hele Norge kan benytte seg av (fra Lars B. Schrøder fra Helse og omsorgsdepartementet sin presentasjon).
- Lars Bjørgan Schrøders innledning om den nye strategien for digitalisering i helsetjenestene og erfaringer fra Vanylven kommune, er den første kommunen som innførte felles journal til alle innbyggere. Videre delte ulike helseaktører sine erfaringer med Helseplattformen, inkludert erfaringer fra legekontor, fastlegeløsninger, ambulansetjenester og psykiatrisk helsevern.
- Alvorlige hendelser på St. Olavs hospital er tilbake til et nivå tilsvarende før innføringen av Helseplattformen (fra presentasjonen til Tom Christian Martinsen og Per Olav Østbyhaug, begge fra St. Olavs hospital )
- Helse Vest om hvordan man beveger seg i en retning hvor beslutninger kommer lengre ned (fra toppstyrt til å prøve å pushe beslutninger som kommer fra lavest nivå), dette skaper en endringsprosess (med Ole Jørgen Kirkeluten, Administrerende direktør, Helse Vest IKT).
Konferansens andre dag fokuserte på teknologiske perspektiver og forskning, med innlegg om AI i helsetjenester, Epic AI, og innovative løsninger innen helseinformatikk. Presentasjoner om implementering og brukererfaringer med nye journalsystemer, samt debatter om maktstrukturer i endringsprosesser, ble også diskutert.
Artikler fra konferansedekningen, blant annet kommentaren til Arild Haraldsen (Computerworld), utfordret den tradisjonelle tankegangen rundt store IT-prosjekter i helsevesenet. Haraldsen refererte til professor Margunn Aanestad, som understreket viktigheten av å redusere kompleksitet og foreslo en trinnvis innføringsstrategi fremfor radikale endringer. Debatten om maktstrukturer avdekket hvordan ulike aktører oppfatter og håndterer endringsprosesser, og fremhevet behovet for forhandlingsstrategier i stedet for tradisjonelle maktstrukturer.
Plattformdagene 2024 belyste utfordringer og løsninger innen digitalisering av helsetjenester, og fremhevet viktigheten av samarbeid, stegvis implementering og involvering av alle aktører for å oppnå suksess.
Sesjonene er fortsatt tilgjengelig som opptak med en digital billett. Bestill tilgang på https://ehin.no/plattformdagene2024/billetter/.
Hadde du billett til Plattformdagene 2024 kan du se innholdet her.