Innovasjon i kommuner

Våre naboland har vært tidlig ute med innovasjon i helse- og omsorgstjenester. Ved å adoptere teknologier og lære av deres organisering, kan vi oppnå store gevinster for alle involverte.

For å realisere verdier på tvers av verdikjeden, må vi tenke nytt og ta modige valg, inspirert av erfaringer fra land som Finland. Dette krever ledere som tør å fatte beslutninger som fremmer fremtidens kommunale tjenester.

Nordre Follo kommune og Tønsberg kommune leder an med de mest innovative prosjektene innen digitale helsetjenester, med fokus på Kunstig Intelligens og Digital Hjemmesykepleie. Bli klar til å starte innovative prosjekter. 


Kunstig intelligens: Fra mystisk superkraft til pålitelig kollega i kommunehelsetjenesten
v/Audun Wigdel, E-helse leder Norde Follo Kommune

Vi står ved et historisk veiskille i kommunehelsetjenesten, der teknologien ikke lenger bare er et verktøy for å knytte pasienter til tjenester, men en aktiv deltaker i tjenesteleveransen og tjenesteutvikling. Kunstig intelligens (KI) er i ferd med å gå fra å være en mystisk og utilgjengelig superkraft til å bli en integrert del av hverdagen, som både proaktivt og forebyggende styrker innbyggernes livskvalitet. I dette foredraget vil vi utforske hvordan bruk av data vi i dag har tilgjengelig kan gi en økonomisk bærekraftig kommunehelsetjeneste, og hvordan ledelsen kan legge til rette for at denne KI blir en del av det daglige arbeidet – ikke bare som en støtte, men som en ekte hverdagshelt.


Tønsberg kommune går foran og etablerer digital hjemmetjeneste
v/Miriam Standal, Virksomhetsleder i Tønsberg Kommune & Frode Hestnes, Kommunalsjef i Mestring og helse Tønsberg kommune.

Alle er enige om at vi har for få ressurser og at vi må jobbe smartere fremover. Kommuner må tørre å teste ut nye teknologier og nye måter å jobbe på, for at vi skal komme oss videre. Tønsberg kommune har et tydelig målbilde om å være ledende på å benytte digitale tjenester i helse- og omsorgstjenesten. Som første kommune i Norge etablerers nå digitale hjemmebesøk i kommunen, der digitale besøk kan erstatte flere fysiske besøk. Dette vil være et viktig steg for å håndterer oppdragsmengden fremover, i tillegg til at det gir gode kostnadsbesparelser. Kombinasjonen av digitale og fysiske hjemmebesøk vil bidra til å ivareta pasientsikkerheten og gir helsepersonell nødvendig avlastning. Dette er også fordelaktig for forebygging og helsefremmende arbeid.


Slik løfter vi innovasjonen i Norske kommuner
v/Øyvind Rusten, leder forretningsutvikling Atea

Finland har lenge vært en pioner innen innovasjon i helse- og omsorgssektoren. Gjennom å hente inspirasjon fra deres teknologiske løsninger og effektive organisering, kan norske kommuner oppnå betydelige forbedringer og gevinster. La oss utforske konkrete eksempler som peker vei mot fremtidens helse- og omsorgstjenester.

Denne sesjonen er i samarbeid med Atea.

Moderator: Øyvind Rusten, Leder forretningsutvikling velferdsteknologi, Atea