Sykepleie: Implementering i praksis
Digital helsetjeneste og omsorg (DHO) endrer sykepleierens rolle betydelig. Ved å integrere teknologi som velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging, helseapper og digitale verktøy i praksis, må sykepleiere utvikle nye ferdigheter og tilpasse arbeidsmetodene sine. Sykepleiere blir sentrale i implementeringen, da de ofte er bindeleddet mellom pasient og teknologi, og sikrer at digitale løsninger brukes effektivt og trygt. Samtidig må de ivareta pasientens behov for nærhet og omsorg i en stadig mer digital hverdag.
Digitale sårtjenester – Samhandling, implementering og skalering i praksis
v/Hilde Sørli, Sunnaas sykehus HF
Sunnaas var blant de første til å igangsette digitale sårtjenester i samhandling mellom kommuner og sykehus fra 2012. Sykehuset har siden implementer og gjennomført forskning på området. Sykehuset har bidratt i utvikling av «Felles tjenestemodell for digitale sårtjenester» sammen med Sykehuset Innlandet, Sørlandet sykehus, Vestre Viken og 56 kommuner så langt. Over halvparten av alle sårkonsultasjoner ved Sunnaas sykehus foregår nå digitalt i samarbeid med helsepersonell i kommunene.
Digital hjemmeoppfølging, samhandling og implementering i Østfold
v/Tonje Myrvold, Fredrikstad kommune
I Østfold deltar kommuner og sykehuset i spredningsprosjekt for digital hjemmeoppfølging (2022-2024). Det har blitt jobbet koordinert og strukturert med forankring i helsefellesskapet. Et tiltak for å nå effektmålene; bedre tjenestetilbud med økt kvalitet tilbys kronisk syke. Økt mestring og selvstendighet for brukere og bedre ressursutnyttelse på tvers av tjenestenivåer og sektorer har sykepleierne en viktig rolle. I denne sesjonen vil vi høre om hvordan kommuner i Østfold har organisert implementeringen av digital hjemmeoppfølging.
Hvorfor er det så vanskelig å skalere velferdsteknologi?
v/Janne Dugstad, Universitetet i Sørøst-Norge og Linn Hege Olstad, Hallingdal
De fleste kommuner har implementert velferdsteknologi, men nasjonal statistikk viser at tjenestene i liten grad blir tildelt. I et samarbeid mellom Hallinghelse, USN og regionale partnere framkommer det at helsepersonell og deres ledere, hvorav de fleste er sykepleiere, mangler både tillit og kompetanse knyttet til teknologi og digitalisering. Videre at den helhetlige tjenestemodellen for velferdsteknologi er mer preget av siloer enn helhet. I denne sesjonen vil en koordinator for e-helse og en forsker diskutere hvilke konsekvenser har dette har for tjenesteutøvelse og opplæring av sykepleiere og annet helsepersonell.
Moderator: Sturle J. Monstad, M.Phil/sykepleier