Fem råd til Vestre
Norge får en helseminister som ikke kan helse. Det kan slå begge veier.
Artikkel: Nard Schreurs, daglig leder i EHiN
Dato: 19. april, 2024
Med avgangen til Ingvild Kjerkol på grunn av antatt fusk med en masteroppgave forsvant en helseminister som lidenskapelig var opptatt av helsepolitikk. Også hennes forgjenger, Bent Høie, var helsepolitiker lenge før han fikk innta øverste sete i Helse- og omsorgsdepartementet.
Les også “Bare klipp og lim, Ingvild! – EHiN“.
Samlet sett har Norge hatt over et tiår med helseministre som kan faget sitt. Det er langt fra vanlig at ministre og statssekretærene kan området de blir sjef for, og det er slett ikke alltid en ulempe. De fleste departementene har en stor og erfaren stab, som har utarbeidet de fleste saker man jobber med. Selvsagt må en raskt innføre seg i stammespråket og begrepskatalogen for å fremstå som en opplyst politiker.
På helse var for eksempel Bjarne Håkon Hanssen,initiativtaker til samhandlingsreformen som førte til “én innbygger, én journal”, utdannet lærer og var blant annet landbruksminister før han landet på helse. Han ble et friskt pust.
Også Anne Grete Strøm-Erichsen, som videreførte og lanserte “Én innbygger – én journal”, hadde en annen bakgrunn. Hun var teknisk utdannet, og var først fire år forsvarsminister før hun havnet på helse (og gikk tilbake til forsvaret etterpå igjen). Både Hanssen og Strøm-Erichsen var dedikerte ministre med akselererende fart på noen prosesser innen helse.
Så kom Jonas Gahr Støre og var ett år som helseminister. Sammenligningen med Vestre er interessant, der Vestre nevnes som én av Aps kronprinser, for eksempel her av NRK:
Alle vet at helsedepartementet er et av de tyngste – å ha ett år på CV-en vil styrke ens posisjon i politikken betraktelig. Samtidig er ett år altfor kort tid for å gjennomføre noe som helst som er kontroversielt. Det er en ideell måte å styrke en politisk profil.
Regjeringen sitter til neste høst, og vil fra vår 2025 preges av valgkamp. Foreløpig ser det ikke ut at de rødgrønne kan forlenge leie på regjeringslokalene. Men selv om de gjør det, vil Vestre sannsynligvis få en annen rolle. Så det mest reelle scenariet er at Vestre får litt over ett år i Teatergata 9.
Helsesektoren står inne i en stor omstilling, som vil vare i mange flere år.
Her er noen anbefalinger for å lykkes som helseminister:
- Ta vare på statssekretærene dine! De som sitter der kan faget. Hør på dem, og følg veien videre derfra. Det har vært mange endringer i den politiske retningen de siste årene, så helsesektoren trenger ro og retning.
- Ikke glem din gamle posisjon! Du har vært næringsminister, og Norge har en ambisjon om å bli en eksportnasjon på helsenæring. Vi har noen strålende bedrifter i Norge, men rammebetingelsene er dårlige. Så se på næringslivet, hjelp dem å få tak i helsedata, skap et godt marked og tenk Nordisk! Vi har et budskap til resten av verden, og en helsemodell som kan eksporteres.
- Klinikere sliter – men svaret er ikke nødvendigvis flere av dem. Teknologi kan hjelpe. AI og talegjenkjenning er på vei inn på et helt annet nivå enn de har vært før (ja, jeg vet det har vært mange falske løfter innen helsetek). Sats på kompetanseutvikling i helse, ikke nødvendigvis på flere klinikere! Kommunene trenger hjelp – de er godt på vei. Og sats på innbyggere, ikke flere sykehjemsplasser. Vi er 5,5 millioner i Norge, som kan
- Støtt Helseplattformen! Norges største IT-prosjekt innen helse er i en tung fase, det er mange årsaker til det. Men ikke rot med det – du har for lite tid til det. Å bygge plattformer til utveksling av data er viktig – om det er gjennom standarder eller en samlet plattform som HP. Samhandling i alle regioner er sentral i den digitale transformasjonen.
- Følg navnet ditt – se på Vestre Viken! Her er det et helseforetak som har tatt fortau i ny teknologi, blant annet med innføring av AI. Prosjektet er vellykket og er i ferd med å rulles ut i resten av Helse Sør-Øst, samtidig som andre helseregioner følger med og ønsker å kopiere. Dette er en bra modell. Ikke la alle jobbe med alt samtidig, løft de beste i klassen og skap arenaer for å dele “best practices” med andre.
Lykke til og vi ses på EHiN!