Helsedatadagen 2024
Hvem skal eie, styre og lede an – var noen av flere påtrengende spørsmål som ble diskutert da årets Helsedatadag fant sted 11. april på Oslo Event Hub i Oslo. “Dette angår oss alle”, sier Iselin Holmedal Marstrander, spesialrådgiver i EHiN, i kjølevannet av et vellykket arrangement.
(Dette er en omtale av eget arrangement)
Skrevet av: Sunniva Balstad, EHiN, 12. april 2024
Når vi tråkker opp upløyd mark med eksportsatsing på helsenæring, en ny minister for digitalisering (og ny helse- og omsorgsminister), omorganisering av direktorater og institutter, og en helsedatasatsing som er flyttet til store universiteter, er det muligens ikke så rart man lurer på hvem det er som har regien. Møysommelig belyst fra ulike perspektiv, tok årets helsedatadag tempen på tema som datadeling, samarbeid i helse, og kunstig intelligens (KI) – og fikk mange gode tilbakemeldinger. Interessen rundt helsedata; som en kilde til store muligheter, men også med store forvaltningsutfordringer – og hva kunstig intelligens og lang teknologiendring har å si for den norske velferdsmodellen, var ikke mindre aktuelt i år enn tidligere.
Eierskap om data
Derfor var det særdeles interessant å ha den nye FHI-direktøren Guri Rørtveit på scenen som kunne fortelle oss om ny strategi som har staket ut ny organisering, kommunale tjenester, europeisk helsedataarbeid, KI og geopolitikk som prioriteringsområder. Med nylig overtatt ansvar for blant annet Kommunalt pasient- og brukerregister ble det påpekt at automatisk innhenting av data fra kommunene, restansenedbygging, statistikkprodukter til kommuneleger og skreddersydd statistikk er viktige tiltak på FHIs agenda.
Også impact av kunstig intelligens i analyse av helsedata; og implikasjonene av algoritmer basert på normalbefolkningsgrunnlag ble demonstrert med et engasjerende innlegg av forsker og lege Ishita Barua.
Offentlige direktiver
Myndighetssperspektiv ble representert da Mariann Hornnes, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, gikk gjennom hvordan digitalisering blir ivaretatt i det sammenslåtte Helsedirektoratet, tett etterfulgt av Ellen Rønning Arnesen som tok for seg digitaliseringsmålene i den nye Nasjonale helse- og samhandlingsplanen. Mens statssekretæren mener det ikke råder noen tvil om hvem som styrer oss, vektla hun likevel betydningen av at flere aktører bør ha eierskap inn i en stadig mer teknologidrevet velferdssektor.
Europeiske impulser
På spørsmålet om hvordan Norge kan dra nytte av sine nabolands erfaringer og hva som kreves for at vi skal kunne utnytte våre egne helsedata mer effektivt, delte Markus Kalliola, prosjektdirektør i det finske innovasjonsfondet Sitra og Joona Pylkäs, leder for Data & AI i Tietoevry Care, og Kristjan Kolde, teknisk leder for datavarehus i Helsedata og velferdssystemer (TEHIK), erfaringer fra henholdsvis Finland og Estland, som har kommet lengre i utviklingen og bruken av helsedata.
Næring i Norge
Næringspolitisk perspektiv ble diskutert av Olav Willumsen Haugå administrerende direktør og grunnlegger i Deep insight, og Lars Nakkerud, salgsdirektør i Piql, om hvordan å lykkes som start-up slik rammebetingelsene er i dag, og hvordan private aktører kan bryte ned barrierene som står i veien for produksjonssetting og skalering av KI-modeller trent på norske data.
Helsedata for alles beste
Spesialrådgiver helsedata Iselin Holmedal Marstrander i EHiN, sier at det har vært viktig å ha oppmerksomheten rettet på å skreddersy et program som dekker betydningen av en felles europeisk forordning for forvaltning av helsedata, utvikling og implementering av kunstig intelligens og viktigheten av god standardisering.
– Dette angår oss alle. Både industrien, næringslivet og oss som pasienter. Særlig i en fremtid hvor vi stadig blir flere og eldre. Vi skal fortsatt ha et godt helsevesen og en god samfunnsmodell, og da må vi finne nye måter å behandle og forebygge på. Gjerne ved bruk av teknologi og datadeling.
Med totalt 160 deltakere fra flere offentlige instanser, foreninger og kommuner, så vel som private aktører, var årets Helsedatadag en viktig møteplass for å samle trådene innen et stort og komplekst felt som angår så mange.