Kritikk fra Riksrevisjonen mot Helseplattformen
Innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge, som skulle modernisere helsetjenestene, har møtt sterk kritikk i en ny rapport.

Skrevet av: Redaksjonen, EHiN
Dato: 24. Oktober, 2024
Riksrevisjonen har i en ny vurdering av planleggingen, organiseringen og innføringen av Helseplattformen kommet med kraftig kritikk. De konkluderer med at prosessen har vært sterkt kritikkverdig, og peker på at det manglet nødvendig oversikt og kontroll over kjente feil før systemet ble tatt i bruk ved St. Olavs hospital. Helse- og omsorgsdepartementet, som har det overordnede ansvaret for helse- og omsorgspolitikken, er også blitt kritisert for mangelfull styring og oppfølging av Helse Midt-Norge RHF, som eier Helseplattformen.
Manglende digitaliseringskompetanse
En sentral utfordring har vært mangelen på tilstrekkelig digitaliseringskompetanse i styrene. Helseplattformen har vært en strategisk satsing i regionen de siste ti årene, men undersøkelsen viser at styrene i Helseplattformen AS, helseforetakene og Helse Midt-Norge RHF manglet nødvendig IT-styringskompetanse under den kritiske strategi- og konseptfasen. Selv om kompetansen er styrket senere, var dette et stort hinder i prosjektets tidlige faser.
Alvorlige feil
Da systemet ble tatt i bruk ved St. Olavs hospital HF i november 2022, var det allerede kjent at alvorlige feil eksisterte, men disse ble ikke rapportert i tide. Dette har ført til betydelig risiko for pasientsikkerheten og økte kostnader, noe som kan redusere ressurser til andre viktige helsetiltak.
Helse- og omsorgsdepartementet og Helse Midt-Norge RHF har igangsatt tiltak for å rette opp problemene, inkludert forbedret testing og opplæring. Ved Helse Møre og Romsdal HF har innføringen gått bedre, delvis takket være erfaringene fra St. Olavs hospital.
Til tross for forbedringer, er det fortsatt usikkert om tiltakene vil være nok for å sikre trygg drift og redusere kostnadene. Riksrevisjonen har kritisert hele prosessen som sterkt kritikkverdig, og peker på mangler i planlegging, organisering og styring av prosjektet. Styrene må sikres tilstrekkelig kompetanse for å kunne ivareta sine oppgaver fremover, spesielt i store digitaliseringsprosjekter som Helseplattformen.
Les hele rapporten her: https://www.riksrevisjonen.no/globalassets/rapporter/no-2024-2025/helseplattformen-i-midtnorge.pdf