Hopp til innhold

Topprangerte sykehus med KI i bresjen

I samarbeid med Statista har Newsweek for sjette år på rad publisert sin årlige rangering av verdens beste sykehus. Sykehusene som befinner seg blant de ti øverste plassene, skiller seg ut med sin imponerende utnyttelse av kunstig intelligens for å drive medisinske fremskritt, skriver Newsweek.

Artikkel: Sunniva Balstad

Dato: 1. mars, 2024


Topp fem

Årets liste inkluderer data fra 2 400 sykehus i 30 land, med Chile og Malaysia som nye tilskudd. Rangeringen omfatter de 250 beste sykehusene globalt, med fokus på deres bruk av kunstig intelligens for medisinske oppdagelser. 

Blant de fem beste sykehusene finner vi fire fra USA og ett fra Canada. Mayo Clinic Rochester rangeres på førsteplass, etterfulgt av Cleveland Clinic på andreplass, Toronto General – University Health Network på tredjeplass, The Johns Hopkins Hospital på fjerdeplass og Massachusetts General Hospital på femteplass.

Mayo Clinic Platform

Presidenten for Mayo Clinic Platform, John Halamka, M.D., M.S., deltok i 2023 på EHiN hvor han blant annet snakket om bruk av kunstig intelligens i klinisk sammenheng; fordelene, utfordringene, potensialet og de etiske aspektene.

Mayo Clinic Platform er kjent for sitt samarbeid med ulike partnere som leverandører, legemiddelselskaper, medisinske utstyrselskaper, helse-tech startups, pasienter og betalere for å skape nye løsninger og forbedre måten vi diagnostiserer, behandler og driver sykehus på.

Norske sykehus med på listen

Også 15 norske sykehus er vurdert, og seks av dem har fått plass på listen. Disse er: Oslo universitetssykehus på 29. plass, St. Olavs havner på 138. plass, Haukeland universitetssjukehus på 151. plass, Universitetssykehuset Nord-Norge på 163. plass, Diakonhjemmet sykehus på 239. plass og Akershus universitetssykehus på 248 plass, som beskrevet i Dagensmedisin.

Vurderingskriterier

Poengsummen til hvert sykehus er basert på en nettundersøkelse blant 85 000 medisinske eksperter og offentlige pasientundersøkelser om generell tilfredshet. Hygiene, pasient-lege-forhold og bruk av standardiserte spørreskjemaer kalt Patient Reported Outcome Measures (PROMs) vurderes også.

Verdifull innsikt

Disse rangeringene gir viktig innsikt for pasienter, familier og helsepersonell, og er spesielt verdifulle med tanke på bransjens enorme økonomiske betydning, forventet å nå 4,24 billioner dollar globalt i 2024 ifølge Newsweek.

Scroll til toppen