Hopp til innhold

EHiN på Arendalsuka 2023

Arendalsuka finner sted 14.-18. august 2023. I løpet av disse dagene blir det debatter og andre arrangementer i sørlandsbyen.

Kort om Arendalsuka: Arendalsuka er en politisk festival som har blitt arrangert i Arendal hver sommer siden 2012. Her møtes politikere, samfunns- og næringsliv for å diskutere aktuelle temaer. Se også: https://www.arendalsuka.no/

Hva gjør EHiN? Som i 2022 finner dere EHiN på Arendalsuka med egne arrangementer! Vi ønsker å sette fokus på digitalisering av helse, og inviterer til debatter og foredrag tirsdag 15., onsdag 16. og torsdag 17. august.

Se hva EHiN hadde på programmet i 2022 her. 

EHiN har leid lokalet Foreningen i 2. etasje i Bankgården, Strandgaten 1, hvor det er plass til 80-90 stk.

 

Tentativt program under Arendalsuka:

Kommer “eldrebølgen” til å ta knekken på velferdsstaten?

Allerede i 2011 beskrev Kåre Hagen og de andre i rapporten “Morgendagen omsorg” at den endrede demografien vil legge stort press på våre helsetjenester. I det perspektivet snakker man ofte om “eldrebølgen” for å vise til fenomenet. Og et tiår senere begynner vi å se følgene av flere eldre - med økende antall kreftpasienter, personer med demens, ensomhet blant eldre og mye mer.

Hvordan forholder vi oss til den nye hverdagen? Hvis vi trenger så mye flere ressurser til eldre, hva betyr det for resten av befolkningen? Og hvordan må kommuner forholde seg til disse endringene?

Vedlagt program vil kunne ha en gode del endringer, der Arendalsuka har et politisk program som oppdateres helt til siste liten.

Det er plass til mer i programmet!

Selv om vi har satt opp forslag til temaer, er det mulig å komme med innspill både til tema og tidspunkt

12:00-12:45 Kan e-helse sette innbyggerne sentralt?

I årevis har vi snakket om å sette pasienter og innbyggere sentralt i våre helsesystemer. På noen områder opplever vi store forbedringer. Det er mye lettere å bestille timer online, samle sin egen helseinformasjon og få hentet ut resepter hvor som helst i landet.

Likevel opplever mange at helsetjenestene leveres for mye på klinikerens premisser, og at det er for lite påvirkning fra pasienter og pårørende.

Hvorfor lykkes vi ikke med å lage bedre, innbyggersentrerte, tjenester?

Deltakere:

 • TBA

13:00-13:45 Hva er rollen til kommunene?

Nå den store transformasjonen i demografi ruller seg ut, ligger mye av ansvaret hos kommune-Norge. Kommuner skal ta vare på de eldre, samtidig som vi ser mangel på arbeidskraft og penger. 

Kommer eldrebølgen til å ta knekken på velferdsstaten? Hvordan kan vi vedlikeholde våre tjenestenivå ut mot innbyggerne?

Deltakere:

 • Taler fra Norsk Helsenett

14:00-14:45 Hvor lenge vil innbyggeren vente på effektive helsetjenester?

Deltakere:

 • Taler fra Tietoevry
 • TBA

15:00-15:45 Velferdsteknologi i kommuner

Deltakere:

 • Taler fra PA Consulting
 • Taler fra KS

16:00-16:45 Smidig og sikker e-helse

Vi ønsker stadig mer mobile og diverse helsetjenester som følger oss der vi er. Hvordan kan vi sikre pålitelige og trygge helsedata i en mer usikker og digitalisert verden?

Deltakere:

 • TBA

17:00-18:45 Aperitif

EHiN og partnere inviterer til en “e-helse aperitif” tirsdag 15. aug kl 17-18.45. Her møter du e-helsemiløet på Arendalsuka, og her kan du møte nye kontakter og og slappe av etter en dag med fyldig innhold.

08:00-08:45 Tittel TBA

Deltakere:

 • TBA

09:00-09:45 Tittel TBA

Deltakere:

 • TBA

12:00-12:45 Investeringer i (e-)helse - hva trenger vi?

Til tross for en Nobelpris i medisin, gründere i verdenstoppen og en næring med stort eksportpotensiale, er investeringene i norsk helsenæring mer enn halvert de siste to årene. Gode selskaper står i fare for ikke å få nok finansiering. Lovende forskning risikerer ikke å bli kommersialisert.

Til tross for kapitaltørken, hva mener landets største helseinvestorer er oppskriften for å skape en innovativ norsk helsenæring? Hvilke muligheter finnes i Norge? Hva skal til for å realisere potensialet?

I samtalen møter du:

Ingrid Teigland Akay, lege og grunnlegger av venturefondet Hadean Ventures
Sveinung Hole, leder for venturefondet Sarsia Seed
Ann-Tove Kongsnes, leder for Investinor

Etterpå får vi politisk debatt, hvor vi spør: Hvordan kan norske innovasjon- og vekstselskaper bidra til å skape en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste? Hvilken rolle spiller teknologi, og hvem skal finansiere den?


13:00-13:45 Samtale med statsråden

I 2022 hadde EHiN en samtale med statsråd Ingvild Kjerkol om veien videre i digitaliseringen. 

Opptak av det kan du se her: https://program.arendalsuka.no/event/view/17305

Vi håper å gjenta suksessen fra i fjor. Statsråden er ikke bekreftet.

Deltakere:

 • TBA

14:00-14:45 Debatt med KS

Deltakere:

 • TBA

15:00-15:45 Bærekraftig helse - menneske og miljø

Deltakere:

 • TBA

10:00-10:45 Kan AI hjelpe kommunene?

AI er en hype. Eller? Helsepersonellskomisjonen ønsker at vi gjør “mer med mindre”. Gode systemer for å håndtere helsedata kan bidra til effektivisering. Kan kommuner ta ut gevinster?

Deltakere:

 • TBA

11:00-11:45 Debatt med KS

Deltakere:

 • TBA

12:00-12:45 Enklere liv for eldre

Deltakere:

 • TBA

13:00-13:45 Innovasjon mot sosial ulikhet og ensomhet

Deltakere:

 • TBA
Scroll til toppen