Hopp til innhold

Vi må gjøre ting annerledes og i et høyere tempo, sier helseminister Kjerkol

I samtale om digitalisering og dens rolle i å forme fremtidens helse- og omsorgstjenester på Arendalsuka, sier helseminister Ingvild Kjerkol at vi må automatisere det vi kan, og lage gode bærekraftige helsetjenester.

Artikkel: Sunniva Balstad, Skribent og kompetanseansvarlig i EHiN

15. august, 2023


Helseministeren snakket til 150 oppmøtte om at vi trenger en varig samfunnsendring, da hun tirsdag formiddag møtte i EHiNs lokaler under Arendalsuka for å diskutere digitaliseringens rolle i en fremtidig helsetjeneste. Med premisset om at det vil bli flere som trenger helsetjenesten i årene som kommer, understreket hun at det er behov for å prioritere ressurser riktig.

Økt bruk av digitalisering i helse

«Vi må automatisere det vi kan, og ta i bruk gode brukervennlige løsninger. Det blir en sentral del av strategien for å lage gode bærekraftige helsetjenester, ikke bare for den generasjonen som har bygd landet, men for dem som skal bygge landet», men «vi må gjøre ting litt annerledes og i et litt høyere tempo», sa helseministeren fra scenen, og utrykte at hun er optimistisk til at dette er noe vi skal få til. Hun sa videre at regjeringen de siste årene har lagt om e-helsepolitikken – fra tro på store offentlige leveranser, til mer fokus på en leverandørindustri med utgangspunkt i industri, forskning, tilbakemeldinger fra helsetjenesten selv, og de som har ansvar i tjenesten, – og at målet er at e-helse skal bli en mer integrert del av helse.

Digitalt løft i kommunene

Videre sa hun at kommunehelsetjenesten må prioritere å investere i digitale løsninger likeverdig med å investere i nye fagfolk, sykehjemsplasser, skoler og barnehager. Det er også viktig å sikre gode løsninger med stor brukervennlighet, understreket hun. For at alle kommuner skal ha mulighet til å være med på et digitalt løft, må regjeringen se på hvilke virkemidler staten skal bidra med, var svaret vi fikk på hvordan økt investering i digitale løsninger i kommunene skal finansieres.

Helseministeren har tidligere blitt kritisert for å ta til orde for at vi i større grad må planlegge vår egen alderdom. Hun trekker imidlertid frem under EHiNs debatt at vi også i fremtiden trenger en sterk offentlig helsetjeneste, som er tillitsbasert.

Debatten, som ble ledet av Nard Schreurs i EHiN, gjestet også 

  • Anita Foss Midlang, rådgiver helse og omsorg, Sogndal kommune
  • Anita Vatland, daglig leder, Pårørendealliansen
  • Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær, Kreftforeningen
  • Johan Ronæs, CEO, Norsk Helsenett
  • Mariann Hornnes, direktør i Direktoratet for e-helse

Se flere av EHiNs debatter på Arendalsuka.

Scroll til toppen