Kritisk å sikre digital infrastruktur
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen om digital sikkerhet, helsedata og behovet for robuste IT-løsninger i en tid med økende cybertrusler.
Intervju: av Sunniva Balstad, spesialrådgiver i EHiN
Dato: 26. februar, 2025

Foto: EHiN
Behovet for digital motstandskraft
I en tid der cyberangrep og digitale trusler øker i omfang, er det avgjørende å sikre helsedata og kritisk infrastruktur. Hvordan kan vi beskytte våre digitale systemer i en krisesituasjon, og hvilken rolle spiller Forsvaret i denne sammenhengen? Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deler sine tanker om hvordan Norge kan styrke sin digitale motstandskraft – både i helse- og beredskapssektoren.
– Digitale trusler blir stadig mer sofistikerte, og det er avgjørende at vi bygger robuste systemer for å sikre kritisk informasjon, sier Kristoffersen. – Særlig i helsesektoren, der sensitive pasientdata må beskyttes mot cyberangrep og uautorisert tilgang. Dette krever både teknologiske løsninger og tverrsektorielt samarbeid.
Sikker kommunikasjon på tvers av sektorer
Forsvarssektoren har allerede tatt grep ved å etablere en egen etat, Statens integrerte plattformer, som har som hovedoppgave å levere sikker kommunikasjon til totalforsvaret.
– Dette inkluderer ikke bare Forsvaret, men også andre aktører innen beredskap og samfunnssikkerhet, forklarer Kristoffersen. – Direktør Roar Olsen har fått i oppdrag å utvikle løsninger for sikker kommunikasjon og økt beskyttelse på tvers av sektorer.
Tidligere har ulike systemer blitt utviklet isolert for Forsvaret, men nå jobbes det med en mer helhetlig tilnærming for å sikre en sammenhengende og pålitelig infrastruktur.
– Vi må sørge for at våre kommunikasjons- og datasystemer ikke bare fungerer i dag, men også i en krisesituasjon, understreker han.
Personvern og datasikkerhet i en digital tidsalder
Forsvarssjefen trekker også frem at personvern er en avgjørende del av denne prosessen.
– Sensitiv informasjon må sikres for å unngå at den havner på avveie, noe som er spesielt viktig i en tid der cybertrusler blir stadig mer avanserte. Forsvaret jobber derfor med å utvikle sikre, nasjonale datasentre som kan håndtere lagring av kritisk informasjon, sier han.
Han ser også muligheter for samarbeid mellom sektorer.
– Vi kan etablere et datasenter som ikke bare Forsvaret, men også andre kritiske samfunnsaktører kan benytte seg av, legger han til.
Store investeringer i IT-infrastruktur
For å kunne levere sikre helsetjenester under en krise, må det gjøres betydelige investeringer i IT-infrastruktur.
– For øyeblikket er Forsvaret i gang med å modernisere datalagringen ved å bygge flere mindre, geografisk spredte datasentre. Dette gir økt utholdenhet og bedre sikkerhet, sier Kristoffersen.
Samtidig pågår det en storstilt satsing på ny kommunikasjonsinfrastruktur og utvikling av sikre plattformer for Forsvaret, med investeringer som alene beløper seg til flere milliarder kroner.
– Dersom investeringene i IT-sikkerhet sees i en helhetlig sammenheng, vil det kunne styrke nasjonal motstandskraft og sikre at helse- og beredskapssektoren er bedre rustet i møte med fremtidige kriser, forklarer han.
Helsesikkerhetsdagen 2. april: Videre diskusjon
Sikkerheten rundt helsedata og digital infrastruktur står høyt på agendaen også fremover.
Temaet vil bli ytterligere diskutert under EHiNs Helsesikkerhetsdag den 2. april, hvor eksperter vil gå dypere inn på sikkerhet av helsedata og skylagring. Konferansen vil gi en arena for videre diskusjoner om hvordan vi kan sikre kritisk helseinfrastruktur i møte med nye utfordringer.