Hopp til innhold

Trygge helseapper i Norden

N!P lanserer NordDEC på HIMSS Europe, et felles rammeverk og system for evaluering og aktivering av trygge helseapper i Norden.

Programmet gjør det nå mulig for app-utviklere og helseorganisasjoner på tvers av Norden å få evaluert og identifisert løsninger som er av ønsket kvalitet og trygghet, og være en ‘fast track’ for harmonisering av felles krav og standarder i regionen.

The Nordic Digital Health and Evaluation Criteria, NordDEC, vil være verdens første ‘cross-border/cross-national’ program for å sikre felles standarder og krav på tvers av flere land i en region, og vil gi helsesektoren tilgang til sikre løsninger, også innen forebyggende helse.

Samtidig vil programmet gi forutsigbarhet og veiledning for app-utviklere og industriene for å utvikle mot ønsket kvalitet, og sikre gode løsninger i et Nordisk hjemmemarked. Som en del av programmet etableres det nå også en distribusjonsplattform for de kvalitetssikrede løsningene slik at disse ikke bare kan gjøres tilgjengelige på tvers av Norden, men også sikre automatisert overvåkning og re-evaluering av løsningen når det gjøres versjonsoppdateringer for å sikre at de også oppfyller kravene over tid.

Programmet eies og drives av N!P (Nordic Interoperability Project) og er finansiert i samarbeid mellom Nordic Innovation og industripartnere, og er utviklet i samarbeid med Orcha UK (The Organisation for the Review of Care and Health Apps).

Hvorfor dette er viktig

Norden ønsker å være verdens mest integrerte helseregion innen 2030, en målsetning satt av Nordisk Ministerråd. I rapporten NordicHealth2030 blir det fastslått at for å nå dette målet må vi blant annet sikre at innbyggerne og pasientene involveres mer, ikke bare i forhold til sine egne helseutfordringer, men også i forhold til forebyggende helse. Helseapper kan være et viktig verktøy på vei mot dette målet, men forutsetningen er at de er trygge og at de gjennom det kan være en del av et mer helhetlig helsesystem.

På offentlige app-stores finnes det i dag mer enn 350 000 digitale helseløsninger, men foreløpig er det ingen standardisert regulering av det Nordiske markedet for å hjelpe innbyggere og helseprofesjonelle finne – og å kunne anbefale/foreskrive – digitale apper som en del av et behandlingsløp eller forebygging.

Nordisk helse- og industriutvikling i parallell

«Vi vet at spørsmålet om hvordan sikre trygge helseapper er på alle de Nordiske myndigheters bord, men ingen av de 5 landene har etablert noe eget system ennå. I tråd med målsettingene om et integrert Norden i 2030 så vi dette som en fin mulighet for N!P å kunne være med å sikre en ‘fast track’ for å bidra til harmonisering av dette arbeidet, og vi er glade for at NordDEC nå kan lanseres og bidra til dette», sier Anders Tunold-Hanssen, daglig leder i N!P.

«Det er et uttalt ønske å satse på utvikling av den Nordiske helseindustrien, og dette programmet vil være med på å sikre at Norden blir et større og mer attraktivt hjemmemarked for regionens industri. Samtidig vil et større felles marked også sikre at gode løsninger fra resten av verden vil se Norden som et attraktivt marked å lansere sine løsninger på. På denne måten sikrer vi at Norden får de beste løsningene til sine innbyggere», avslutter Anders.

Anders Tunold-Hanssen, project manager for Nordic Interoperability Project at HIMSS 2022 in Helsinki

Du kan lese mer om NordDEC på www.norddec.org og om N!P på www.nordicinteroperability.com

Scroll til toppen